30.11.2016
ΑΡΘΡΑ

Θέλεις να βοηθήσεις; Μάθε πώς!

Πηγή: lifo.gr, 30/11/2016

Αρθρογράφος: Άρης Διμοκίδης

«Το Giving for Greece είναι μία πλατφόρμα κοινωφελούς προσφοράς, ένα κανάλι που συνδέει όσους θέλουν να βοηθήσουν και όσους έχουν ανάγκη» μας λέει η συντονίστρια του, κα Ξένια Παπασταύρου. «Είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και σκοπός της είναι να παρέχει βοήθεια, καθοδήγηση και τεχνογνωσία σε κάθε άνθρωπο, εταιρεία και οργανισμό που επιθυμεί να υποστηρίξει έναν κοινωφελή σκοπό και να βοηθήσει στην ανακούφιση μίας κοινωνικής ανάγκης σε όλη την Ελλάδα. Η δράση μας περικλείει την καταπολέμηση της φτώχειας, την υγεία, την παιδεία, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, τη στήριξη της περιφέρειας μέσω του αγροδιατροφικού τομέα και την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ΜΚΟ.»

  — Τι σας ενέπνευσε;

Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση επειδή πιστεύουμε ότι η γνώση γεννά ευθύνες και η συναίσθηση των ευθυνών αυτών δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε πράξεις. Σε μία εποχή όπου οι κοινωνικές ανάγκες είναι τόσο αυξημένες χρειαζόμαστε εξωστρέφεια και συνεργασίες ώστε όλοι μαζί, μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κοινωνικά προβλήματα και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιηθούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο και να μην υπάρχουν διπλές προσπάθειες. Θεωρούμε χρέος μας να μοιραζόμαστε τη σημαντική και βαθιά γνώση που έχει το Ίδρυμα για τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες και για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των ΜΚΟ με κάθε άνθρωπο, εταιρεία και οργανισμό που θέλει να βοηθήσει. Μέσω του Giving for Greece, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αγαπάνε την Ελλάδα -όπου κι αν βρίσκονται- και έχουν μία κοινωνική ευαισθησία να μετέχουν σε ένα όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα. Κάθε άνθρωπος και οργανισμός έχει τις δικές του αξίες, το δικό του όραμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, η βιώσιμη ανάπτυξη που αναδεικνύει και προφυλάσσει τη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και η ύπαρξη μίας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών είναι θεμελιώδη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

— Αρκεί το να θέλει κάποιος να βοηθήσει;

Το να θέλει κανείς να βοηθήσει είναι προϋπόθεση. Γιατί χωρίς αυτήν τη διάθεση προσφοράς ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του. Όμως δεν είναι αρκετό γιατί αν δεν ξέρεις ποια περιοχή, ποιο νοσοκομείο, ποιο σχολείο, ποιο γηροκομείο, ποια ΜΚΟ έχει ανάγκη βοήθειας και, από τα παραπάνω, ποιες ανάγκες είναι πιο επείγουσες πώς μπορείς να προχωρήσεις; Υπάρχει ο κίνδυνος να αδιαφορήσεις ή να πεις «αφού δεν ξέρω τι να κάνω καλύτερα να μην κάνω τίποτα». Υπάρχει επίσης περίπτωση να μην κάνεις τίποτα αν αμφιβάλλεις για το κατά πόσον τα χρήματα που θα δώσεις θα πιάσουν τόπο ή θα δοθούν με διαφάνεια. Το Giving for Greece προσφέρει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και εγγυάται ότι εκεί που θα επιλέξεις να βοηθήσεις θα υπάρχει πραγματική ανάγκη. Κάθε χρηματική συνεισφορά είναι σημαντική ανεξαρτήτως ποσού. Μεγιστοποιήσουμε την αξία ακόμη και της πιο μικρής δωρεάς με τα προγράμματά μας στα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συνεισφέρει από όπου κι αν βρίσκεται. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που επιζητούν «το κάτι παραπάνω», θέλουν όχι μόνο να δίνουν χρήματα για διάφορους «καλούς σκοπούς» αλλά να σχεδιάσουν καινοτόμες δράσεις που θα προσφέρουν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ρόλος του Giving for Greece δεν είναι να υπαγορεύει σε ανθρώπους και εταιρείες τι να κάνουν αλλά να φωτίζει τις πιο επείγουσες ανάγκες και να προτείνει σε ανθρώπους και εταιρείες τρόπους αποτελεσματικές βοήθειας πάντα βάσει των δικών τους επιθυμιών και ευαισθησιών. Εάν οι κοινωνικές ανάγκες δεν ακούγονται και υπάρχει ελλιπής ενημέρωσης τότε οι πιθανότητες να ανακουφιστούν είναι μηδαμινές. Αντιθέτως ή ανάδειξή τους προκαλεί πολλές φορές την ενσυναίσθηση και στη συνέχεια την ενεργοποίηση και την προσφορά.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

Υποστηρίξτε το έργο μας και συνεισφέρετε στο ‘Giving for Greece’ κάνοντας μία δωρεά.